Scroll Top

Construcțiile metalice: O soluție mai sigură în zonele seismice

Construcțiile metalice O soluție mai sigură în zonele seismice

În România, în special în zonele vizate de risc seismic, există o problemă legată de rezistența clădirilor mai vechi, care nu sunt construite conform normelor actuale. Aceste clădiri nu sunt foarte sigure în fața unui cutremur. Structurile metalice, însă, sunt mult mai rezistente la cutremure, deoarece oțelul este un material care poate absorbi și distribui mai bine mișcările seismice. Citește în continuare mai multe despre avantajele structurilor metalice în fața riscurilor unui cutremur. 

Oțelul – un material foarte ușor

Oțelul este un material cu o greutate relativ scăzută în comparație cu alte materiale folosite în construcții (beton nearmat, piatră, cărămidă). În cazul unui cutremur, structura metalică pune mai puțină presiune asupra fundației și asupra altor elemente structurale ale clădirii (pereți, stâlpi, etc.). Acest lucru reduce riscul de daune grave sau chiar de prăbușire.

Flexibilitatea oțelului

Oțelul are o caracteristică foarte importantă în protecția clădirilor în fața cutremurelor: flexibilitatea. 

Când un cutremur are loc, clădirile trebuie să se adapteze la vibrațiile și mișcările pământului. O clădire rigidă, construită din materiale care nu se pot deforma (beton, piatră, cărămidă), riscă să se prăbușească sub presiunea seismică. Oțelul se deformează atunci când este supus unor forțe externe (cum ar fi mișcările provocate de un cutremur), dar nu își pierde stabilitatea sau integritatea structurală. Astfel, structurile metalice rezistă mai bine la mișcările seismice.

Structurile metalice sunt rezistente

Oțelul este un material rezistent, datorită structurii moleculare specifice, care contribuie la siguranța construcțiilor în timpul cutremurelor. Alte materiale de construcție se sfărâmă sau se crapă sub presiune, spre deosebire de oțel, care rămâne stabil chiar și în fața unor forțe extreme. Chiar dacă, în timpul unui cutremur, se aplică o presiune suplimentară asupra clădirii (din cauza mișcărilor seismice), oțelul rezistă cu succes. 

Piese din oțel rezistente la cutremure

Unul dintre principalele motive pentru care oțelul este preferat în construcțiile rezistente la cutremure este că este un material ușor, dar extrem de rezistent. 

Atunci când se construiește o clădire pe structură metalică, se folosesc piese mari (de exemplu, grinzi sau coloane), care sunt realizate dintr-un singur bloc și care au o caracteristică importantă – elasticitatea. În timpul unui seism, acest componente se deformează, dar nu se rup și nu își pierd integritatea structurală. Ele pot absorbi mișcările cutremurului și să le distribuie în mod eficient prin întreaga structură. De aceea, întreaga clădire este mai rezistentă și mai sigură.

Dacă o clădire este construită din multe piese mici, acestea sunt mai fragile. În cazul unui seism, piesele cedează mai ușor sub presiune. Ele nu au aceeași flexibilitate ca piesele mari din oțel, așa că un cutremur poate duce la prăbușirea unor părți ale clădirii.

Alte aspecte importante 

Forma și dimensiunea clădirii sunt factori foarte importanți atunci când vine vorba de rezistența ei în fața unui cutremur. Clădirile mari, cu forme neregulate reacționează imprevizibil în timpul unui seism. De aceea, designul trebuie atent analizat pentru a minimiza riscurile.

Un alt aspect foarte important este testarea clădirilor înainte de construcție. În general, se folosesc programe de simulare pentru a înțelege cum se va comporta clădirea în timpul unui cutremur.  

Noi suntem Afimir Trade și ne concentrăm pe realizarea unor structuri metalice sigure, pe care le recomandăm în special în zonele vizate de risc seismic. Abordăm fiecare proiect cu seriozitate, atenție la detalii și profesionalism, pentru că siguranța partenerilor noștri este cea mai importantă. Investim constant în tehnologie, sisteme și soluții care ne permit să fim cu un pas înainte în ceea ce privește protecția împotriva cutremurelor.

Contactează-ne și află mai multe despre cum te putem ajuta! 

Lasă un comentariu